Pazar, Haziran 01, 2014

SOMA ve diriler

Bazı insanlar, soma da ölenler üzerinden siyaset yapılmasın diyor.. Yani! Sadece ölenlerin yasını tutup, şehitlik mertebesine erişmiş, bu insanları konuşmamalı, geride kalan acılı akrabalarını düşünmeliyiz.. Öyleymiş.. Peki!.. ölü yakınlarının borçlarını ödeyenler vs alenen kendi reklamlarını yapmıyor mu ?.. Mağdur diriler üzerinden pazarlama ne kadar ahlaklı..?.. (yardım vb. zaten devletin görevi)

Bazı sığ insanlar işin çözümünü hemen ellerini cebine atmakta bulur.. (-Söyle ne kadar? -Bunun kökü ne kadar?.-Her şeyin bir bedeli vardır ya!-)  Hal bu ki Sorunun ana kaynağı; para hırsının, önlenemez yükselişi ve paranın her değerin üstündeki önemi.. Kapital.. Tabi bir de sımsıcak, Ahbap çavuş ilişkilerimiz var ...



Ölenlerin yakınları için, istenmese de, kamu davası açılacak... Tazminat talebinde bulunulacak.. Bakan 300 ölü de fitleşti.. konuyu kendince "kapattı".. haydi bi tüccar gibi düşünelim.. (Çok zor..herkes düşünemez/beceremez ya, neyse!..)

İş kazalarında yaklaşık olarak 500-600 bin tl/ölü tazminat öngörülüyor.. 300 ölü de 180 000 000 tl tazminat bedeli çıkıyor.. (Yüksek bir rakkam gibi değil mi? Ayakkabı kutusuna bile zor sığar!)
Soma AŞ nin 6-7 madeni varmış..!.. Yılda, sadece bir madende, 1 200 000 ton/yıl kömür üretiyorlarmış... Kömür 540 tl/ton piyasa, hadi 500 tl/ton satış dedik.. Uzatmayayım; kaba bir hesapla, sadece bir madenin 3,5 aylık cirosu, bu bedeli ödüyor.. Sizce de karlı değil mi ?!!!? :(

Hiç yorum yok: