Perşembe, Mart 20, 2014

Seçim mevsimi

>>>>Seçim mevsimi gelince sokaklar da bir hareketlilik başlar.. önemser  insan kendini ne de olsa güç ayağına gelmiştir.. Artvin li bir amca (artvinli dediğime bakmayın lafın gelişi) elini kavuşturur kaba etinin hemen altında.. arkasında.. minik ama dev anlamlı ulu tesbihini çeker.. ciddi bir yüz  ifadesi takınır.. kalın kaşları pek bir çatıktır.. " işte şimdi ayağıma geldiniz der" gibidir.. Broşürcü teyzeleri karşılar tok bir sesle.. "aleykümselam"...  pek te açık vermez, sanır.. henüz işi bitmemiştir ya.. konuşulan dinlenir; kısa kısa.. etraflıca  gördüğünü düşünmesem de "bakalım" der..  kaldırımda değilde yolu tercih eder, yürümek için.. ne de olsa güç onun yanıdna iken doya doya cılkını çıkarmalıdır.. görev aşkı ile yanıp tutuşan partili partizan peşi sıra takılır.. faydalı bir iş yaptığını sandığından.. başlar yeniden konuşmalar.. kadınla muhattap olmaz amca.. ne de olsa kadındır.. "tamam tamam" ile geçiştirilir, yenge zat.. Ardı sıra gelen adama ise yapıştırır lafını.. daha yakın bulduğunu düşünmesemde.. daha sert konuşabilmektedir artık ne de olsa.. mücadele başlamıştır.. yaşam da kalma değildir bu.. yaşamda daha daha iyi konumlarda kalma arasında ki bir mücadeledir bu.. ne de olsa komşu bina aynı katta iken.. nasıl olmuş ve nasıl olmuşsa almıştır.. doğru ve yanlışın ne önemi vardır ki.. ne de olsa kimse düzeltetmez dir ortak nokta.. o zaman için insanlar kuralları çıkarları için neden kullanmasındır ortak payda.. bu ülke de kurallar; birilerinin kitabı bilip'te birilerinin kitabına uydurması için değil de nedir? başlar pazarlık.. ne oldu bizim -bilmem ne- ile başlayan cümle... hayret dolu partilice  "olur mu abi gel sen ben -şurada buradayım- hallederiz" ile biter.. Umut.. Ufak ve pis bir sırıtış.. Seçim zamanları pek bir neşelidir bu ülkenin insanları.. yolunu bilen yol a devam eder.. yollular, yolu bilenlerle aynı denklemde çıkarlarını denkleştirirler.. Gerçekten kazan kazan var mıdır? bu işte bi,r kaybeden olsa gerektir ama bunu düşünen kimdir..?? .. 
>>>>Seçim mevsimi pek bir hoştur..şarkılar türküler çalar yollarda patlak anfilerden.. mikrofandan bağırır bir teyze; cırtlak cırtlak.. melodik ve hiç olmadığı kadar hareketlidir şarkılar.. bir sokak düğünü çalgıcılarının tekerlerin üstüne bindirilmiş dolaştırıldığını sanırsınız.. anlarsınız yakındır gerdek gecesi.. her ne kadar farkında yurttaşların mutsuz yüzleri bayrakların altında bu aşk a gölge düşürse de.. Rengarenktir sokaklar.. allayıp pullanmıştır becerikli başgan Damat.. boy boy büyük fotoğrafları vardır müstakbel başganlarımızın.. hiç olmadığınızı kadar yakınsınızdır, başganınıza..

Süleymaniye kütüphanesi, 2014, (C) TOA

>>>>Seçim zamanı aynı zamanda bir fırsattır.. esnaf seslenir, komşusuna... "dün ziyaretime geldiler, belediye den -şimdi yaptırdın yaptırdın-diyorlar".. 
>>>>seçim zamanı kondu haneleri sakinleri için şehir bir parlayan yıldızdır.. köşeleri dönenmeden geçen  yılların intikam zamanıdır.. baraka yıkılır, mülk-cükler sahibi olur konducu... 
>>>>Seçim mevsimi; Kaldırımları işgal eden börekçi giller için de seçim coşkusunun buram buram yaşandığı anlardır.. Meşhur gece öncesi Esnaf tatmin edilir... esnaf ca istenilen ilgi alaka değildir sadece .. esnaf başganın gücünü erk i ona vermeden hissetmek ister.. elbette seçim mevsimi partili sokağın nabzını kimden öğrenecek.. onca zaman ininden çıkmadan beklediği seçim mevsimini nasıl koklayacak.. sokağın nabzı esnaflarının dudaklarının arasında sanılır aslında.. kim kime nerede ne vermiş..belki de doğrudur.. 
>>>>Seçim mevsimi gelince cüzdanlar çiçek açar.. tomurcuk tomurcuk harcamaların ardı arkası kesilmez.. bindirilmiş partililer kuşanır bayraklarını.. panayır havasında rengarenk salınır konvoylar.. histerik bir çığlık atarak salınır parti bayrağı, salınılan lüks arabanın sun roof undan.. bir nevi tatbikattır bu da.. hiç olmadığı kadar açıktır, musluklar.. gürül gürül akar.. ihtiyacımız olmasa da kana kana içmek için zem zemi.. didişiriz çeşme başı kuyruklarında.. eşantiyonlar, yerleştirmeler, halletmeler... tabi ki bu öncesinde bu küçük bir hatratıdır sadece.. Anadolu da bazı yerlerde ise atamız babamız; cebimize harçlık bile koyar.. ;Utanmayız 50 li yaşlarımızdan.. ne de olsa evde çoluk çocuk, ekmek bekler.. 
>>>>Seçim mevsimi kurtlar sofrasının, halil ibrahim sofrasına evrilmesidir... doyulur doyurulur.. ta ki tekrar kafamızı o mok çukuruna tekrar gömene kadar..  

Hiç yorum yok: